GYENIS TIBOR: VIDÉKI KIRÁNDULÁS

Egy túrára készülődve azért pakoljuk össze izgatottan a legszükségesebbeket, hogy magunk mögött hagyjuk mindazt, amit kényelmünk kedvéért gondosan összerakosgattunk. Valójában sokkal több mindent cipelünk a zsákban, mint gondolnánk.
A szemlélődés tárgya és maga a szemlélődés funkciója is azzal szembesít, hogy szakadatlanul újjá kell építenünk a tájat, legyen az ipari táj, vagy érintetlen vadon. Más tudással lépegetünk a sziklás meredélyen és más eszméket használunk egy csendes patak partját figyelve.
Ezen a kiállításon agresszíven a kép közepére kerülnek azok a szűrők, amik döntően befolyásolják, miként tekintünk a képre. Az egymáshoz nem illeszkedő szegmensek kollázsszerű alkalmazása első ránézésre a szürrealizmust idézi. A képek közepén szereplő tárgyak azonban a nézői attitűdökből nyerik formájukat, és válnak valóságos, a tájjal együtt fényképezhető objektekké.
Olyan tájakat láthatunk, ahol arra vonatkozó javaslatok is megjelennek, hogy milyen érzésekkel és asszociációkkal tehetjük szelídebbé vagy éppenséggel ellenségesebbé sétánk környezetét. Cserélgethetjük szűrőinket kedvünkre, hiszen valahogy véletlenül ottmaradt a képen a hátizsák, ahogy az érintetlen tájat fényképeztük.

Gyenis Tibor, 2004.

A képek a Magyar Fotográfiai Múzeum jóvoltából láthatóak.

Gyenis Tibor: Vidéki Kirándulás január 12., 2003.Gyenis Tibor: Vidéki Kirándulás január 9., 2003.Gyenis Tibor: Vidéki Kirándulás július 11., 2003.Gyenis Tibor: Vidéki Kirándulás szeptember 12., 2003.Gyenis Tibor: Vidéki Kirándulás szeptember 17., 2004.Gyenis Tibor: Vidéki Kirándulás május 15., 2004.Gyenis Tibor: Vidéki Kirándulás május 27., 2004.Gyenis Tibor: Terület május 27., 2004.Gyenis Tibor: Eszköz, 2005.Gyenis Tibor: Angéláék, 2004.Gyenis Tibor: Cirónia, 2005.