KISS PÉTER: "A FONAL PONTJAI"

Süt a nap. A fákon zöld levelek. Árnyékot vet a fa. Rávetülve fóveámra fényérzékelő sejtjeimben - csapok (vörös, zöld, kék), pálcikák (fotonszámlálás) - kémiai és elektromos jeleket kelt. Ganglion, bipoláris, amikrin sejtek közös pontban végződő pályáján terjed értékelő központomban az ingerület - ”összerakom”. Látom az árnyékból…

Képpé Te-szem, a felejtés ellen. Önnön magával, szervetlen, szerves vegyületeivel, netán elektromosságával, mágnesességével, kvantumosságával együtt… - tehetem csak. Megmutatom a nap, szentjánosbogár, gyertya, izzószálgáz, katódsugárcső, folyadékkristály, lézer sugaraival együtt. Zöld fény… kémiai láncreakció… elektromos potenciál… fényérzékeny film… folyadékkristály… közös pontja vagy hullámzó "fonala" egy piciny részecske. Noha a legkisebb tömeggel bíró részecske meghatározza az atomok és molekulák kémiai tulajdonságait egymással és az atommaggal való kölcsönhatásai révén. Gerjesztett állapotban, ha „átugrik" egy alacsonyabb energiájú energiaszintre, akkor a kezdeti és végállapot közti energiakülönbséget egy kvantumban (fotonban) sugározza ki.

…küszöbhőmérséklete 5,930 milliárd K, stabil, a leptonok családjába tartozik, akárcsak a foton…

Kiss Péter, 1998.

 

Kiss Péter: Rúzs nélkül, 1998.Kiss Péter: Szín-felcserélés, 1998.Kiss Péter: Szemtől-szemben, 1998.Kiss Péter: Írisz, 1998.Kiss Péter: Örvény, 1998.