Magyar Ádám

MAGYAR ÁDÁM: VÁROSI ÁTJÁRÓK

Magyar Ádám (1972) az elmúlt években urbánus terekbe - taxikba, szobákba, várókba, liftekbe - zárt városi emberek ábrázolásával kísérletezett. Lényegében gyűjteményeket készít azonos szituációban lévő emberekről, akiket különböző helyszíneken, de szigorúan azonos perspektívát alkalmazva fényképez le. Ezzel a megközelítéssel arra törekszik, hogy megszüntesse a közvetlen környezet – mint hordozó – differenciáló erejét, és feltegye a kérdést, hogy többek vagyunk-e mint egy ember az utcán.

Városi átjárók című munkájához egyedi kamerát épített, mely lehetővé teszi a számára, hogy a fotográfiában szokatlan és különös módon kísérletezzen az idő fogalmával. Ezzel az eszközzel utcán sétáló embereket szkennel, véget nem érő emberfolyamot hozva létre egy csíkokra és sávokra bomló statikus világban. A képeken nincs perspektíva. A tér maga az idő lesz, hiszen a kép jobb oldala korábban történt mint a bal.

Magyar Ádám, 2008.

Magyar Ádám: Cím nélkül (részlet a Városi átjárók című sorozatból), 2007Magyar Ádám: Cím nélkül (részlet a Városi átjárók című sorozatból), 2007Magyar Ádám: Cím nélkül (részlet a Városi átjárók című sorozatból), 2007