Pettendi Szabó Péter

PETTENDI SZABÓ PÉTER:  HÁTTÉR
- Járt-e már Budapesten?

Társadalmunkban egyre nagyobb az eltérés a különböző infrastruktúrájú településeken élő emberek lehetőségei között. Elmondható, hogy nagymértékben az adott hely technológiai (pl. információs hálózat) fejlettsége határozza meg az ott élők esélyeit. Ez egyre nagyobb feszültség forrása.

Az országra változatlanul jellemző a Budapest központúság.

A képek többségén, olyan közösségek, családok, emberek szerepelnek, akik, noha Magyarországon élnek, még soha nem jártak a fővárosban.

A HÁTTÉR című munkámban a vándorfényképészek hagyományából - a vágyott világ festett háttere előtti fényképezkedés szokásából - merítek. Azonban, attól eltérően, ugyanabban a pillanatban két felvételt készítek, az egyik a vágyott világ képe, a másik a tényleges környezet ábrázolása.
A fotósorozat mellett videó interjúkat is készítettem, melynek célja, hogy tartalmilag erősítse, hitelesebbé tegye az állóképen megörökítetteket. Az beszélgetésekből megtudható, hogy hogyan képzelik el a nagyvárost azok, akik még sosem jártak ott. Az összekötő képsorok pedig a munka készítésének részleteit tárják fel.

A projekt készítése során egyszerre használtam a különböző képkészítési lehetőségeket (álló – mozgó, színes – fekete-fehér, analóg - digitális). Ezeket megfelelően ötvözve alkalmaztam, a társadalmi probléma érzékletes bemutatására.
Az említettek ábrázolásán túl egyéb rétegeket is tartalmaz az elkészített munka, ilyen például a fotográfia hagyományos rítusának megörökítése, valamint a képeket készítők és „fogyasztók” felelősségének kérdése is.

Pettendi Szabó Péter, 2006.

Pettendi Szabó Péter: Cím nélkül,(részlet a Háttér című sorozatból), 2006.Pettendi Szabó Péter: Cím nélkül,(részlet a Háttér című sorozatból), 2006.Pettendi Szabó Péter: Cím nélkül,(részlet a Háttér című sorozatból), 2006.Pettendi Szabó Péter: Cím nélkül,(részlet a Háttér című sorozatból), 2006.Pettendi Szabó Péter: Cím nélkül,(részlet a Háttér című sorozatból), 2006.