Robitz Anikó

ROBITZ ANIKÓ: A valóság és a fénykép

– A rész és egész viszonya

Ha valamit lefényképezünk, akkor a valóság egy darabját reprodukáljuk? A képen az eredeti mása látható, de mégis azt érezhetjük, hogy amit a fotón látunk, az már valami egészen más. Magától adódik a kérdés: hol van a határ, amikor már olyan messzire kerülünk az eredetitől, hogy azt fel sem ismerhetjük többé? Ez Szóritész kupac-paradoxonához hasonlóan működhet a fényképek esetében is. Az eredetiből egyszer csak teljesen más lesz. Vajon hol történik meg ez a változás? Nyilvánvalóan az ilyenfajta határ egyáltalán nem éles.
A kép egyszeriben átlépi ezt a határt és azután már egy egészen más jelentést kap, messzire kerül az eredetitől. Szeretném meglátni, mi történik közben, hogyan megy végbe az átalakulás és milyen az. Szeretném megkeresni és megmutatni az átváltozást és azt is, ahogyan a formák és vonalak megváltoztatják jelentésüket. Ezért csak a legszükségesebb elemeket használhatom a fényképeimen. Ahhoz, hogy ezt el tudjam érni egyre jobban le kell egyszerűsítenem őket, meg kell tisztítanom őket minden felesleges elemtől.

Robitz Anikó, 2008.

 

Az alkotó elérhetősége / Artist's contact information:
www.anikorobitz.com
anikorobitz@gmail.com

Robitz Anikó: Sydney Opera, 2008.Robitz Anikó: Tirana, 2007.Robitz Anikó: Tirana, 2008.Robitz Anikó: Tirana Regency Park, 2008.Robitz Anikó: Amsterdam, 2007.Robitz Anikó: Lisbon, 2007.Robitz Anikó: Munich, 2008.