Tóth Szilvia

TÓTH SZILVIA: ENERGIÁK

Képregényes fényinstalláció

A város utcáin haladva szemem fürkészi a homlokzatokon megbújó furcsa alakokat, formákat, szimbólumokat, közben kedvemet lelem az emberek szemébe nézve gondolkodni a létezésen.

15 éves koromban kezdtem el fotózni komolyabban, a képeket arra használtam, hogy megértsem a világban fellelhető összefüggéseket. Látásmódom ez idő alatt folyamatosan változott, kezdetben a város külsődleges létformái és jelei érdekeltek, ahogy azonban ezeket kutattam, egyre inkább építőik és lakóik, az emberek és saját sorsom kérdései, összefüggései kezdtek el foglalkoztatni.

30 éve létezem. Budapest az én városom. Itt születtem, itt nőttem fel és itt találkoztam első barátaimmal. Többször magam mögött hagytam, hogy más városokkal, tájakkal összehasonlítva lássam, mitől különleges és hogyan kellene változtatni, hogy ez a számomra fontos pont egy élhető, barátságos hellyé alakuljon. A külső és belső világom megfigyelése örömforrásom.

A földet hullámszerű mozgással hálózzák be: az ellentétek, vonzások és taszítások, boldogság-szomorúság, szeretet-gyűlölet, egészség-betegség, születés-halál. Mi magunk is hullámokból állunk, mint ahogy minden körülöttünk. Folyamatosan változik hangulatunk, hullámoznak érzéseink. Utazásaim során néha furcsa, irracionális jeleket kaptam a külvilágból és belsőmből, melyek egy része jelenleg is puzzle módjára van összekuszálódva, próbálom megérteni az összefüggéseket. Ezekből a jelekből a mai napig próbálom összerakni, mi a világ, ki vagyok én és miért is vagyunk ezen a világon.

A történetek elmeséléséhez a képregény elemeit egy panorámával alakítom, ahol a fázisok határai elmosódnak, egyik szereplőből, vagy szituációból áramolva a másikba, melyeket élő és folytonosan pulzáló fénysugarak kötnek össze. A fotók mögött meghúzódó szivárványszínű fénycsíkok az energiák megnyilvánulásai, melyek össze is kötnek, ugyanakkor el is különítenek egyes részleteket egymástól, a vonalak mentén haladva olvashatjuk szemünkkel a történetet szavak nélkül, gépi szimbólumok nyelvén.

Tóth Szilvia, 2006.

A képek forrása a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj beszámoló kiállításának 2007. évi katalógusa.

 

Tóth Szilvia: Szabadság, 2006.Tóth Szilvia: Természet, 2006.Tóth Szilvia: Élet - pereg a film, 2006.Tóth Szilvia: Maya fátyla, 2006.Tóth Szilvia: 1. Küzdelem a démonokkal, 2. Megfejthetetlen szimbólum az életemből, 2006.Tóth Szilvia: 1. Ozora, 2. Gömb, makro, mikro, kozmosz, 2006