Bácsi Róbert László

BÁCSI RÓBERT LÁSZLÓ: AZ ÖRMÉNY KARABAH

Ha elnemismert országba megy az ember érdemes arra figyelni, hogy nincs roaming. Ezt leszámítva egy elnemismert ország is olyan, mint egy elismert, csak nem hívják meg az olimpiára, a férfi lakosság fele fegyverben van, a kereskedelem kicsit nehézkes, turisták nincsenek. De vannak határok elnemismert határőrökkel, hivatalok elnemismert pecsétekkel, kormányok elnemismert miniszterekkel.
A túlnyomórészt örmények lakta kaukázusi terület a Szovjetunió széthullásakor mondta ki Azerbajdzsántól való elszakadását, igaz, ezt a világ államai nem ismerik el. A kezdeti éveket gazdasági válság jellemezte, és nyílt háború tört ki Azerbajdzsán és Hegyi-Karabah örmény lakossága között. Azerbajdzsánban azt állítják, Örményország – jogellenesen – megszállta a 140 ezres lélekszámú területet. Az elszakadás miatt kirobbant háborúban eddig 35 ezren haltak meg.
A két szomszédos ország hivatalosan ma is háborúban áll, ugyanis Örményország a mai napig igényt tart az Azerbajdzsán területén lévő, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah tartományra.
Az örmény holokauszt és az Azerbajdzsánnal vívott háború hatásai mind a mai napig érződnek a mindennapi életükön. Az embereket mindenütt körülveszik elhunyt családtagjaik emlékei. A falakon a régi fotók, az arcokon a szomorúság tükröződik. Még mindig sok háztartás természetes része a fegyver. Sok esetben a nagyszülők nevelik az unokákat, mert szüleik odavesztek a háborúban.
Munkámmal szeretném még közelebbről bemutatni ennek az „országnak” azt a hangulatát, amely lassan fejlődik, ahol a családok a múlt emlékei miatt nehezen tudnak továbblépni.

Bácsi Róbert László, 2011.

///

RÓBERT LÁSZLÓ BÁCSI: NAGORNO-KARABAH 

This area in the Caucasus, inhabited mostly by Armenians, declared its independence from Azerbaijan at the time of the collapse of the Soviet Union. The following years were characterised by economic crisis, then an open war broke out between Azerbaijan and the Armenian population of Nagorno-Karabah, in which thirty-five thousand people died. The two neighbouring countries are still at war officially, since to this day Azerbaijan claims the province of Nagorno-Karabah, inhabited mostly by Armenians, as their own territory. The aftermath of this war, together with that of the Armenian Holocaust, can still be felt in the everyday life of the people, the new conflict reopened the old wounds. The walls are hung with old photos, the faces reflect sorrow. Weapons are common in many households. Many a times grandparents bring up their grandchildren because part of the generations between them, which are supposed to play a pivotal role in the society, have perished in the war. This situation is worsened and maintained by the fact that there are boundaries between these territories, with unofficial border guards, unofficial stamps, governments and ministers.

Róbert László Bácsi, 2011.

 

Az alkotó elérhetősége / Artist's contact information:
www.robertbacsi.com

Bácsi Róbert László: Vank falu. Artur.(részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Gandzaszar. Az örmények vették fel Európában először a kereszténységet, saját pápájuk elnevezése katolikosz. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Azokh falu. Kóbor szamár bújik meg az eső elől. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Kolatak falu. Sok helyen a mai napig kéznél vannak a fegyverek. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: GAZ teherkocsi várakozik Susi főutcáján. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Tag Jur, azaz forró víz. A földből feltörő gejzírben előszeretettel fürdenek a helyiek akár télen is, konyakot és sört iszogatva. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Alvó ikerpár Vankban. A szegénység ellenére fontos a gyerekvállalás, az állam a népesség gyarapodása miatt támogatja a gyerekeket vállaló fiatalokat. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Susi. Bár a karabahi háborúnak már lassan húsz éve vége, a város még mindig sok helyen romos állapotban van. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Vank falu. Armen és a családja méhészettel foglalkozik. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Susi. Georgij kutyájával a város leginkább lepusztult részén lakik. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Susi város, Khacsaturján tanár úr immár nyugdíjasként. Édesapja volt az elpusztított örmény iskola igazgatója, fia pedig a helyi kórház igazgató főorvosa. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Cím nélkül (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)Bácsi Róbert László: Susi városa. A minaret romjai jelzik, hogy a háború előtt sok muszlim élt a városban. (részlet Az örmény Karabah című sorozatból)