ILLÉS BARNA: AQUAMARIN

"Az Aqvamarin átlátszó, világos rózsaszínű - kék vagy kékes zöld (tengerzöld) berill - de a tiszta, zöldes kék zafírt is aqvamarin-nak, orientalis aquamarin-nak hívjuk, amely nem más, mint a korund egyik változata. A legszebb brazíliai aqvamarin Don Pedro, volt brazíliai császár tulajdonát képezte; mintegy 7 kg súlyú, átlátszó, hibátlan és alakjában meg nagyságában, mint mondják, egy borjúfejhez hasonlít.”
Pallas Lexikon

"A megismerés, a valódi megismerés nem más, mint együttlét. A megismerés nem tudás. A tudás az együttlétnél sokkal törékenyebb konstrukció, mivel ahelyett, hogy szintetizálná a világot, egymástól elidegenített szakaszokba rendezi. A tudás kívülállás. A megismerés viszont benne rejlés: együttlét a különben szakaszolható világgal. A művészet kísérlet e megismerésre."
Hemrik László, 2000.

///

BARNA ILLÉS: AQUAMARIN

"Aquamarine is a transparent, light pinkish-blue or bluish-green (sea green) beryl, but we also call aquamarine the oriental aquamarine, a clear and greenish coloured sapphire, which is a type of corundum. The most beautiful Brazilian aquamarine belonged to former Brazilian emperor Don Pedro; it was a seven-kilogram, transparent, completely faultless crystal, both the size and the shope of which resembled, it is said, that of a calf's head."

Encyclopaedia Pallas

Recognition, real recognition is nothing other than being together. Recognition is not knowledge. Knowledge is a much more fragile construction than being together, since instead of synthesising, it arranges the world into alienated parts. Knowledge is staying outside, while recognition is involvement: being together with the otherwise fragmented world. And art is an attempt to recognise.

László Hemrik, 2000.

Illés Barna: Akvamarin No.1., 2000.Illés Barna: Akvamarin No.2, 2000.Illés Barna: Akvamarin No.3., 2000.Illés Barna: Akvamarin No.4., 2000.Illés Barna: Akvamarin No.5., 2000.Illés Barna: Akvamarin No.6., 2000.Illés Barna: Akvamarin No.7., 2000.Illés Barna: Akvamarin No.8., 2000.Illés Barna: Akvamarin No.9., 2000.