KASZA GÁBOR: Y

Az Y a latin Ábécé utolsó előtti betűje. A válaszút jelképe. A megrendezett fotókon szereplő figurák úgy vannak jelen a képeken, mintha egy ilyen válaszúton lennének, a válság döntő pillanatában. Ez a pillanat hasonló a színházból ismert katarzis állapotához vagy a megvilágosodás pillanataihoz.

Korunk legfontosabb kérdése a fenntarthatóság a közelgő öko-katasztrófa előtt. Figyelmünk gyakran a fejlődő országokra irányul a téma kapcsán, pedig a fejlett országok is küzdenek a problémával. Ezekben az országokban is növekszik a szegénység, sokféle furcsa betegség megjelenése, a környezeti katasztrófák, az emberi kapcsolatok ellaposodása és az általános kiábrándultság érzése is jelen van. A profitorientált szemlélet társadalma a reklámokban folyamatosan növekvő boldog életet kínál. Vajon igaz-e az életminőség folyamatos javulása? Vagy inkább felesleges dolgok tömege vesz körül minket és igazi értékek hiányától szenvedünk.

A tudás és a technikai fejlődés nem feltétlenül jár együtt a tudatossággal és a felelősséggel. A változás szükség szerű és a kulcs a tudatos értékválasztáson és önfejlesztésben rejlik. Ezek a képek segítenek érzelmileg és személyesen közelíteni ezekhez a problémákhoz a gyakran demagógnak vélt szöveges kinyilatkoztatásokkal ellentétben.

Az Y sorozat képei egy sci-fire, egy negatív utópiára emlékeztetnek.

A képeken szereplő minden hely és tárgy teljesen valóságos, nem használok montázst, vagy digitális trükköket. Valójában a képek performance-ok dokumentációi amit kifejezetten a kamerának hozunk létre. A valóságot a megrendezettséggel állítom szembe, mert így talán olyan dolgokat is ki lehet fejezni amit a hagyományos dokumentarista fotográfia eszközeivel nehezen, eljuthatunk mélyen a tudattalan gyökereihez.

Kasza Gábor, 2011.

///

GÁBOR KASZA: Y

The ’Y’ – the penultimate letter of the Latin alphabet – is the ancient symbol of the bifurcation point, the fork of the road. In the staged photographies the figures are also standing before some kind of crossroads, a decisive moment of crisis. This moment is similar to the catharsis experienced in the theatre or which we can call the experience of confession or recognition, the moment of enlightenment or illumination.

The most important question is sustainability in the shadow of the forthcoming eco-disaster. Our attention often focuses on developing countries, but developed countries are struggling with several similar problems. In these countries poverty is also growing. There are many kinds of diseases, there is environmental destruction, the flattening of human relationships and a feeling of disillusionment too. The society of the for-profit approach promises a happy, well-balanced and evergrowing life in the advertisements. But is it true that the quality of life is improving? Despite the oversupply and wasteful production of these days, we suffer from the scarcity of essence.

The expansion of knowledge and technological development does not necessarily go along with increased awareness and responsibility. Change is necessary and the key to it is the deliberate choice of personal values and self-development.

These photographs serve a good opportunity to meet the problems mentioned above in different ways, allowing emotional and sensual empathy compared to the often putative demagogic verbal arguments.

The pictures of the ‘Y’ series remind a sort of sci-fi or negative utopia. This is confirmed by scenery-like use of space, surrealistic situations, however this is mere reality. I do not use montage or digital tricks. I personally find it crucial that every happening, space seen in the pictures are real. Actually the pictures document performances, which have been created for the sake of the pictures. The factual reality is contrasted with a staged, composed reality in order to express contents that are difficult or impossible to highlight with the means of classic documentary photography since they are deeply buried in the human unconscious.

Gábor Kasza, 2011.

 

Az alkotó elérhetősége / Artist's contact information:
www.gaborkasza.com
info@gaborkasza.com

 

Y_2eY_5aY_4aY-3aY_ 2kY_ 2jY_2hY_2gY_2fKasza Gábor: Cím nélkül,(részlet az Y sorozatból), 2011.Y_2bY_2aY_1gY_1fY_1eY_1dY_1cY_1b