Páhi-Fekete Noémi

PÁHI-FEKETE NOÉMI: METAMORFÓZIS

Képeimen keresztül azt a lelki átalakulást szeretném vizuálisan megfogalmazni, amelyet a „semmi nem jó” érzés generál az emberekben. Miként próbálunk jó képet kialakítani magunkról, szebbnek, jobbnak, erősebbnek tűnni, mint amilyenek igazából vagyunk. Igyekszünk bebizonyítani magunknak és mindenki másnak, hogy egyediek, különlegesek vagyunk. Álarc mögé bújva próbálunk az éppen aktuális divatnak vagy az általunk helyesnek tartott képnek megfelelni.
Munkám alapjául az a szociológiai alaptézis szolgál, mely szerint az ember képtelen volt beilleszkedni a természetbe, létrehozott egy saját világot, saját törvényekkel és normarendszerrel, melynek szintén képtelen megfelelni. Bár az ember kiszakadt a természetből, mégis megmaradtak azok az „ősi maradványok” melyeket ugyanúgy az életösztön irányít, mint a természetben csupán civilizált formába öntve. Az ego irányította, de mégis ösztönös szerepek ezek, akarva akaratlanul előtörnek. Az az egocentrikus felfogást érdekel, melyben mikor elérjük célunkat és megadatna az elégedettség pillanatnyi érzése, akkor már régen teljesen más az áhított vágyunk, ami újabb változásra késztet. Hiszen mindig van nálunk szebb, jobb, okosabb, gazdagabb, sikeresebb.

Páhi-Fekete Noémi, 2014.

///

NOÉMI FEKETE-PÁHI: METAMORPHOSIS

My series is based on a fundamental sociological thesis presuming that man is incapable of adapting to nature, therefore creating its own world, characterized by its peculiar legislative system and standards that man is also incapable of meeting. I would like to visually formulate the spiritual transformation through my pictures, which generates the "nothing good" feeling in people.

 The people left nature, although we have "ancient remains" it direct our instincts as in nature. The ego is directed, but these roles are instinctive, break out intentionally or unintentionally. The concept of self-centered interest me, which when we reach our goal and have momentary feeling of satisfaction, then we long for what isn't. After all, somebody is better, smarter, richer, more successful than us.

 

Az alkotó elérhetősége / Artist's contact information:
noemi.pahifekete@gmail.com

Páhi-Fekete Noémi: Cím nélkül, (részlet a Metamorfózis című sorozatból), 2014. Páhi-Fekete Noémi: Cím nélkül, (részlet a Metamorfózis című sorozatból), 2014. Páhi-Fekete Noémi: Cím nélkül, (részlet a Metamorfózis című sorozatból), 2014. Páhi-Fekete Noémi: Cím nélkül, (részlet a Metamorfózis című sorozatból), 2014. Páhi-Fekete Noémi: Cím nélkül, (részlet a Metamorfózis című sorozatból), 2014. Páhi-Fekete Noémi: Cím nélkül, (részlet a Metamorfózis című sorozatból), 2014.